Nova počasna vicekonzulica Italije Maja Medić: Ne mogu izdati putovnicu, ali mogu prikupiti potrebne dokumente

Posted on December 2, 2014


Objavljeno 01.12.2014. u 15:44

Nova počasna vicekonzulica Italije Maja Medić: Ne mogu izdati putovnicu, ali mogu prikupiti potrebne dokumente

onoraria

Maja Medić nova je počasna vicekonzulica Republike Italije u Splitu. U Muzeju grada Splita u ponedjeljak je tako pred brojnim uzvanicima i predstavnicima lokalne vlasti održana njezina svečana inauguracija. Okupljene je najprije pozdravio gradonačelnik Ivo Baldasar i to na oba jezika – hrvatskom i talijanskom.

Izrazio je žaljenje što je zatvoren talijanski konzulat u Splitu, ali i zadovoljstvo što smo uspjeli dobiti počasni vicekonzulat, zaželjevši Maji Medić puno uspjeha u budućem radu.

Renato Cianfarini, generalni konzul Talijanske Republike u Rijeci izrazio je zadovoljstvo što su ovaj događaj popratili najviši predstavnici lokalne vlasti.

– Hrvatska i Italija imaju odlične bilteralne odnose. I ovaj počasni konzulat je važan element naših odnosa, koje Grad Split i Splitsko-dalmatinska županija posebno njeguju – istaknuo je konzul Cianfarini.

Nakon završene procedure inauguracije, počasna vicekonzulica Maja Medić istaknula je kako će njezin ured biti na usluzi prije svega talijanskim državljanima, koji borave u našem gradu ponajviše za vrijeme turističke sezone, ali i svima ostalima. Posebnu zahvalu uputil je gradonačelniku Baldasaru koji je pomogao pri otvaranju ureda, kao i generalnom konzulu u Rijeci.

Iako se Split odlukom Ministarstva vanjskih poslova Italije našao na listi 40 gradova diljem svijeta u kojima je ukinut talijanski konzulat, ubrzo se, veli, stvorila potreba organiziranja i uspostavljanja vicekonzulata, posebno kao pomoć prilikom ishođenja raznih dokumenata.

– Ipak, u odnosi na prijašnji konzulat, ovlasti su mi sada limtirane. Na primjer, ja ovdje ne mogu izdatiputovnicu, ali mogu prikupiti sve potrebne dokumente, poslati ih u Rijeku, i osoba je može ovdje preuzeti. Svakako, tu sam za bilo koju vrstu pomoći kad su dokumenti u pitanju.

Također služit ću kao svojevrsni most ukoliko se želi uspostaviti suradnja s drugom stranom obale. U tom smislu napravit ćemo na kulturnom polju u suradnji s Institutom za talijansku kulturu iz Zagreba – najavila je naša sugovornica.

Nažalost, o povratku konzulata kakav smo nekad imali, za sada, kaže, nema govora.

-Dobro je da imamo počasni vicekonzulat jer ljeti u Splitu boravi pola milijuna talijanskih turista – kaže nam Medić.
Ured počasnog vicekonzulata nalazi se na Rivi, Obala Hrvatskog narodnog preporoda 10/1, radi od 11 do 13 sati. Sve dodatne informacije mogu se dobiti na web stranicama.

Nakon inauguracije, našoj sugrađanki Nili Kuzmanić Svete uručeno je i visoko talijansko odličje „Rosa d’Italia“ za doprinos i razvoj talijanske kulture i jezika koju dodijeljuje talijanski predsjednik.

Generalni konzul Cianfarini uručio joj je ovo vrijedno priznanje, a ganuta gđa Nila u svom govoru prisjetila se svega onoga što je radila po pitanju promicanja talijanske kulture.

Piše Nikolina Lulić
FOTO: TOM DUBRAVEC / CROPIX
Posted in: Uncategorized